اهمیت بهداشت دام و دامداری در سلامتی گله و بهبود بازده
در این مقاله قصد داریم بطور خلاصه اهمیت بهداشت دام و دامداری و تأثیر آن بر سلامت گله و بهبود بازده و افزایش سود را مورد بررسی قرار دهیم.
دامداریها به سه فرم سنتی، نیمه صنعتی و صنعتی تقسیم میشوند و در هر سه نوع باید جایگاه و محیط نگهداری دام به خوبی ضدعفونی و سمپاشی شود.
رعایت بهداشت دام و جایگاه دام چه بازخوردهایی خواهد داشت؟
- تأمین سلامت دام
- افزایش سود دامداری (با افزایش تولید میزان شیر و گوشت و افزایش میزان باروری)
- سالم ماندن محیط زندگی انسان با رعایت بهداشت جایگاه دام
- تامین مواد غذایی و پروتینی سالم برای مصرف
- کنترل و پیشگیری از انتقال بیماری از دام به انسان
منظور از بهداشت دام و دامداری مقابله و ازبین بردن میکروارگانیسمهای بیماریزا می باشد که شامل شستشوی تجهیزات با آب و صابون و یا استرلیزه کردن با با بخار خشک و تحت فشار به همراه مواد شیمیایی که منجر به حذف کامل عامل میکروبی گردد.
اقدامات بهداشتی که در نظر گرفته میشود شامل موارد زیر است:
بهداشت پرسنل: شستشو و ضدعفونی کردن دستها و چکمهها در سالن شیردوشی و گوساله دانی
بهداشت مکان زندگی: دفع حشرات و کنهها
بهداشت دستگاه شیردوشی: دستگاه شیردوشی منبع عفونت میباشد که منجر به افزایش ورم پستان و کاهش کیفیت شیر میشود. دستگاه شیردوشی باید پس از هر بار دوشیدن با شویندههای اسیدی یا قلیایی تمیز شود.
بهداشت سالن شیردوشی: تمیز کردن کف سالن از مدفوع و ادرار به علت تراکم گاوها
بهداشت گوساله و گوساله دانی:
چون سیستم ایمنی گوساله هنگام تولد کم میباشد پس ضرورت دارد که بهداشت گوساله دانی و محل زایش گاو بررسی گردد. قبل از زایمان باید کمی کاه و کلش خشک در کف سالن ریخته و دما نیز بین 30-20 درجه ی سانتیگراد باشد. ساختمان زایشگاه باید به گونه ای طراحی شود که امکان ورود کوران و جریان شدید هوا به این قسمت به خصوص در زمستان وجود نداشته باشد.
وسایل و ابزار اولیه نظافت، ضدعفونی کننده، دستکش مامایی، طناب مخصوص کشیدن گوساله و وسایل جراحی برای زایمان در شرایط سخت زایی از جمله وسایلی هستند که حتما باید در زایشگاه وجود داشته باشند.
پس از اتمام زایمان حتما باید کاه و کلش زیر گاو همراه با جفت و مایعات جنین و خونابه از محل خارج شوند و بعد از تمیز کردن زایشگاه، کف و دیوارها باید با ترکیبات شیمیایی و شعله افکن ضددعفونی شوند.
پس از انتقال گوساله به گوساله دانی باید آن را در جایگاهی تمیز و خشک نگه داشت. ضدعفونی کردن بند ناف، جمع کردن روزانه بستر، از بین بردن شاخها، قطع سرپستانکهای اضافی و واکسیناسیون از جمله اقداماتی است که باید در زمانهای مناسب و با رعایت نکات بهداشتی در مورد گوسالهها انجام شود.
بهداشت پستان دام:
مهمترين آلاينده اوليه شير، بيماري ورم پستان است. واژه ورم پستان به التهاب غده پستاني بدون توجه بعلت آن اطلاق ميشود كه به وسيله تغييرات فيزيكي-شيميايي و معمولا ميكروبي شير و همچنين تغييرات حاصل از بيماري در بافت غده پستاني مشخص ميشود. بیماری ورم پستان که شایعترین بیماریهای موجود در دامداریها است که در هنگام شیردوشی و بعد از شیردوشی و در دوره خشکی ممکن است دام درگیر شود. بنابراین رعایت بهداشت از جمله ضدعفونی وسایل و تجهیزات از بروز این بیماری جلوگیری میکند.
بهداشت سُم:
لنگش از لحاظ وارد نمودن خسارات اقتصادی پس از ناباروری و ورم پستان در رده سوم قرار دارد. خسارات اقتصادی لنگش عمدتاً به علت عوارض ناشی از آن و نه به واسطه هزینه درمان لنگش، رخ میدهد. عمدهی ضررهای اقتصادی شامل: کاهش عملکرد تولید مثلی، کاهش میزان تولید شیر، شیر دور ریخته شده، افزایش میزان حذفهای ناخواسته (اجباری)، افزایش اقدامات مدیریتی جهت مراقبت از گاوهای لنگ، از دست دادن وزن بدن، هزینههای دامپزشکی و دارو، افزایش روزهای باز و افزایش خطر ابتلا به ورم پستان است. جراحات منجر به لنگش به دو دسته جراحات غیرعفونی و عفونی تقسیمبندی میشوند که زخم کف سم، جراحات خط سفید، زخم پاشنه، زخم پنجه، درماتیت انگشتی، درماتیت بینانگشتی و نکروباسیلوز بینانگشتی از اصلیترین این جراحات هستند.
گردآوری: مهندس شاهمحمدی، کارشتاس تغذیه دام
ویرایش و طراحی: رضا یزدی، کارشناس برند