ریز مغذی چیست؟
اصولا تمامی ویتامینها و مواد معدنی و آلی که مقادیر کمی از آنها برای بدن مورد نیاز است ولی برای سوخت و ساز ضروری هستند، ریز مغذی نامیده میشود.
دسته بندی ریز مغذیها
ویتامینها) مصرف ويتامينها براي حیوانات ضروري بوده و رشد بدن حیوانات را تنظيم ميكنند و به دو دسته محلول در آب مانند ويتامينهاي گروه B و C و محلول در چربي یعنی ويتامين D, E, K, A تقسيم ميشوند.
مواد معدني) که به دو گروه کلي تقسيم میگردد:
الف) مواد معدني اصلي یا پرمصرف: شامل کلسيم، فسفر، کلر، منيزيم، پتاسيم، سديم و سولفور میباشد.
ب) مواد معدني کمیاب یا کم صرف: شامل يد، آهن، روي، سلنيوم، فلورايد مس، منگنز و کبالت است.
استخوانها، دندانها، سم، پوست، مو و شیر براي ساخته شدن نياز به مواد معدني داشته و در ضمن اين گونه مواد با تأثير بر عملکرد بدن، سيستمهاي بدن را کنترل کرده و انرژي توليد ميکنند. در بدن 60 ماده معدني گوناگون مورد نياز است تا فعاليتها طبيعي و متعادل باشد.
3 بخش دوره انتقال در گاو شیری
1) دوره اول خشکی(Far-off)
2) دوره خشک آبستن سنگین (Close-up)
3) گاوهای تازه زا (Fresh)
احتیاجات هر بخش به ریز مغذیها با بخشهای دیگر متفاوت است.
- احتیاجات دوره اول خشکی (Far-off): این دوره که 45 تا 60 روز است از زمان خشکی شیرتا 21 روز پیش از زایش ادامه پیدا میکند و حداقل احتیاجات گاو شیری در این دوره میباشد. در جیره گاوهای خشک حداقل 1 و حداکثر 3 کیلوگرم کنسانتره، غلات آسیاب شده و یا خوراکهای فرعی (مثل سبوس) به عنوان حامل ریزمغذیها استفاده میگردد.
- احتیاجات دوره خشک پا به ماه (Close-up): این دوره از 21 روز قبل از زایمان تا زایش میباشد و مهمترین دوره گاو شیری برای بازسازی بدن و آمادگی جهت تولید دوباره شیر محسوب میشود. میزان مصرف کنسانتره در این دوره 5 تا 7 کیلوگرم در روز به ازای هر رأس گاو شیری (12.4 الی 14% CP و 2.3 تا 3.6 کیلوگرم غلات) و به صورت آنیونی میباشد که هدف از استفاده آن پیشگیری از هیپوکلسیما و تب شیر در گاوهای شیری است.
- گاوهای تازه زا (Fresh): این دوره شامل 1 تا 14 روز پس از زایمان گاو بوده و جیره این گروه شامل 8 الی 12 کیلوگرم کنسانتره در روز به ازای هر رأس گاو شیری میباشد.
همچنین میتوانید مقالات مرتبط با تغذیه، خوراک دام و دوره انتقال را با ورود به لینکهای زیر مطالعه فرمایید:
- انواع خوراک دام در تغذیه گاو شیری
- ساختار معده در نشخوارکنندگان
- دوره انتقال گاو شیری
- عوامل مؤثر بر میزان تولید شیر
گردآوری: بابک ضیایی - کارشناس ارشد تغذیه دام
منبع: مراقبت از گاوها در دوره انتقال تالیف مایک هاتجنس و ارل آلست - ترجمه حمید امانلو و طاهره امیر آبادی