یک آزمایش جدید خواص ضد کوکسیدیوز از روغن پونه کوهی نشان میدهد!
دکتر متیو جونز، مدیر تغذیه و دامپزشکی گروه تحقیقاتی Southern Poultry Research Group (SPRG)، نتایج یک آزمایش جدید در رابطه با خواص ضد کوکسیدیوز روغن پونه کوهی را در نشست سالانه انجمن علوم طیور در سال 2022 در سن آنتونیوی تگزاس ارائه کرد.
در این آزمایش، محصول Orego-Stim که توسط کمپانی Anpario از روغن پونه کوهی تولید شده است، هنگامی که به جوجههای گوشتی آلوده به Eimeria maxima ((ایمریا ماکسیما)) داده میشود، به کاهش اثرات شدید چرخه کوکسیدیا کمک میکند.
دکتر جونز مطرح کرد:
ایمریا ماکسیما یکی از سه کوکسیدیای اولیه است که جوجههای گوشتی را تحت تاثیر قرار میدهد و یکی از شایع ترین علل آسیب روده ای است که منجر به آنتریت نکروز میشود.
کوتاه شدن چرخه کوکسیدیا با روغن پونه کوهی
در این کارآزمایی جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای حاوی Orego-Stim در مقایسه با سایر پرندگان آلوده که از محصول مورد نظر استفاده نکرده بودند، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذای عددی بهتری در سن 21 روزگی داشتند. علاوه بر این، بعد از گذشت مدت زمان معین، چرخه کوکسیدیا در گروههایی که با مواد فیتوژنیک طبیعی (ترکیبات بدست آمده از مواد گیاهی) تغذیه شده بودند، از نظر عددی کمتر بود.
دکتر جونز در این نشست اذعان کرد:
اغلب همین چرخه دیرهنگام کوکسیدیا است که بیشترین تأثیر منفی را بر عملکرد جوجههای گوشتی دارد. در حالی که شکی نیست که رعایت مسائل بهداشتی اولیه میتواند منجر به عملکرد بهتر فارم مرغداری گوشتی شود، اما جوجههای گوشتی ظرفیت فوق العاده ای برای جبران چالشهایی مانند کوکسیدیوز دارند و میتوانند از چالشهایی از این دست عبور و به استانداردهای نزدیک به استاندارد سویه در ضریب تبدیل نهایی برسند. هرچند چالشها و بیماریهای رودهای در طیور میتوانند زیانهای اقتصادی بالایی بر پرورش دهنده وارد سازند.
آزمایش تأثیر روغن پونه کوهی بر جوجههای راس
در این آزمایش، 450 جوجه نر راس یک روزه در یکی از گروههای زیر مورد آزمایش قرار گرفتند:
1- کنترل منفی
2- کنترل چالش
3- 600 گرم Orego-Stim در تن
4- 800 گرم Orego-Stim در تن
5- 1000 گرم Orego-Stim در تن
در روز هشتم، همه پرندگان به جز گروه کنترل منفی به صورت جداگانه از طریق گاواژ خوراکی با ای ماکسیما ((E.maxima)) تغذیه و در معرض چالش قرار گرفتند (75000 اووسیست در هر پرنده با دوز 1 میلی لیتر برای هر پرنده). افزایش وزن بدن، وضعیت ضایعات روده، تعداد اووسیست و مرگ و میر تا 28 روزگی ثبت شد.
دکتر جونز گفت: در گروههایی که از ترکیبات بدست آمده از روغن پونه کوهی استفاده شده بود، عملکرد جوجهها بهتر بود. منابع طبیعی روغن پونه کوهی دارای بسیاری از خواص، از جمله عملکردهای ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و تعدیل کننده سیستم ایمنی هستند.
ترجمه و ویرایش: رضا یزدی
منبع: poultry news